Merhaba değerli dostlar,
Vargit çiçeğini duydunuz mu hiç? Bilimsel adı colchicum speciosum olan ve Kuzey Türkiye, Kuzey İran ve Kafkasya coğrafyalarında çoban çiçeği olarak bilinen bu bitki, Türkçe'de kendisine ''vargit'' adını almış.
Bahar ve yaz ayları boyunca yaprak olarak gözlemlenebilen ve bir süre sonra tamamen sararan bu bitki ''mihrican soğukları'' başlamadan önce tüm ihtişamıyla dağlık bölgelerde belirir. Aslına bakarsanız ismi oldukça yeterlidir onu anlamak için. Dağların yüksek rakımlarında hayvansal veya bitkisel üretim yapanlar için kırmızımsı mor çiçekleriyle adeta bir ikaz lambası gibi yanar. ''Buralarda artık kış vaktidir.'' Eğer çobansan göçmeyi, eğer çiftçiysen bostandaki hasadını tamamlamayı öğütler.
Özellikle 2000m üstüne kar olarak düşen mihrican soğukları kent yaşamında da ani mevsim geçişi olarak beliriverir. Endişeye mahal yok, son bir pastırma yazı halen hazır bekler kapımızda. Ama yine de yaklaşan kışı hatırlamakta fayda var.
Bizler çoktan aldık vargitin öğüdünü. Yönümüzü güneye, kışı geçireceğimiz sahile çevirdik de yolu yarım ettik bile. Birkaç defa baharı karşılayarak çıktığımız yaylanın dönüşünde yine birkaç keç hasat mutluluğula iniyoruz. Meşe yemişlerinin bereketiyle selamlar!